Páka na kožní obtíže? Pelargónie!

  • -

Páka na kožní obtíže? Pelargónie!

pelargonie

Pánové (a dámy), trápí vás kožní problémy? Potěšíme vás: Nemusíte je řešit desítkami kelímků s extra kosmetikou. Zkuste na ně pelargónii! Tedy lépe řečeno olej z pelargónie. Jeho sytě zelená barva sice mírně odpuzuje, vypadá tak trochu jako močál, ale je to neobvyklý silák – na mnohé kožní projevy.  

Olej znali již v době středověku. Pak se na ni zapomnělo a nyní opět nastává její boom. Věděli jste, pánové a dámy, že máme až 700 druhů pelargonie alias geránia? A z nich lze k výrobě účinného oleje využít jen desítka.

pelargonie

Tenhle zeleně zbarvený jako močál se tvářící olej má těžkou vůni, tak trochu připomínající růže. Perfektně se snáší s dalšími olejíky, s nimiž jej lze velmi dobře mísit na různé směsi. Olej z pelargonie je plný estrogenových výtažků, jež pomáhají především v době menopauzy mnoha ženám. Ne nelekejte se pánové, pro vás má přínos především na vaši pleť, který je mírně odlišného složení, nežli ta ženská.

Co vše dalšího ještě umí?

  • pelargonový olej působí jako jemné analgetikum
  • a má rovněž antiseptické účinky
  • harmonizuje organismus
  • je efektivní při zánětu sliznic a bolesti v krku
  • podporuje krevní oběh
  • má i antidepresivní účinky
  • ulevuje i při napětí a úzkosti
  • je perfektním ničitelem stresu
  • má antimikrobiální a protizánětlivý efekt
  • vylaďuje cukr v krvi (odpařováním)
  • dodává vyrovnanost
  • efektivně řeší suchou kůži
  • pomáhá při projevech akné
  • je prospěšný i při suchém ekzému
  • a považte je skvělým odpuzovačem hmyzu

A jak lze olej z pelargonie používat?

  • na masáže do směsi olejů (5 kapek), nebo samotný smíchaný se základním olejem 1:3
  • k aromaterapii – prostě léčba vůněmi a nosem
  • vmícháním do bambuckého másla a k ošetření pokožky
  • nakapáním olejíku do koupele (ideálně v troše mléka, pak vana nezůstane mastná)
  • masírování jizviček strií a aknenózní pleti olejem, nebo směsí se 1:3 se základním olejem
  • pár kapek (2-4 kapky) smíchaných s vodou vnitřně k užití
  • a jako součást pleťové masky

paka_na_kozni_obtize_pelargonie3

Perlička na závěr

Pelargoniový olej obsahuje dimethylamylamin (DMAA), který uznáván jako doping. A zevně na kůži nebo podaný vnitřně má stimulující účinky a zvyšuje prokrvení. Zajímavé, že?

A co vy: Znáte tento olejík a využíváte jej? Podělte se s námi a čtenáři o zkušenosti s ním!

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Jelínková

Sekce: NOVINKY , pro MUŽE

Tagy :